Waarom anders organiseren ?

De manier hoe we vandaag onze organisaties organiseren is een belangrijke factor van ontevredenheid, stress en burn-out. We zoeken de oorzaken van stress en burn-out vaak bij onszelf of onze baas. Maar we vergeten dat de manier hoe we onze organisatie opzetten er geen goed aan doet. Medewerkers zijn teleurgesteld hoe ze moeten leven in organisaties. Voor veel medewerkers gaat werken doodgewoon om voortploeteren, om het verruilen van een aantal levensuren voor een salaris en niet om vol passie de eigen en organisatiedoelen te bereiken. En ook managers zitten in hetzelfde schuitje.

De hiërarchische bureaucratie heeft zijn beste tijd gehad. Het kan anders. Er zijn bedrijven die echt uitgaan van vertrouwen in medewerkers en hen laten ondernemen in hun eigen bedrijf. Het zijn bedrijven die meer macht geven aan hun medewerkers. Het gevolg zijn gelukkigere medewerkers én succesvollere bedrijven.

Alles en iedereen is verbonden

De wereld is een groot netwerk geworden waarin informatie onmiddellijk toegankelijk en deelbaar is geworden. Dit zorgt voor een toekomst die we vandaag nog niet helemaal kunnen begrijpen. De snelle technologische veranderingen zorgen voor grote veranderingen. Daarom is de toekomst moeilijk te voorspellen.

Maar bedrijven en organisaties blijven vertrouwen op een manier van werken die meer dan 100 jaar geleden werd ontworpen om de uitdagingen van het industriële tijdperk aan te kunnen. Op teams gebaseerde structuren ondersteunt de routine en de statische jobs. Dankzij de hokjes en de beheers- en controlesystemen kan het hoger management zorgen voor efficiëntie en voorspelbaarheid, maar dit gaat ten koste van vrije informatiestromen, snel leren en aanpasbaarheid.

"De spanning tussen organisaties die gebouwd zijn voor voorspelbaarheid en de onvoorspelbare wereld waarin ze werken heeft zijn breekpunt bereikt."

Organisaties moeten hard werken om mee te zijn met hun klanten. Werknemers, gevangen tussen ontevreden klanten en ongeïnspireerde leiders, raken gedesillusioneerd en haken af. Managers, gevangen tussen ontevreden investeerders en disruptieve concurrenten, zoeken moeizaam een weg vooruit. En mensen die een betere wereld voor zichzelf en hun gemeenschap willen, kijken naar nieuwe ambitieuze organisaties om die gezamenlijke toekomst vorm te geven.

Freek Van Looveren