Nieuwe Organisatievormen
Vul een subtitel in

De goede oude piramide heeft zijn beste tijd gehad. Maar wat moet in de plaats komen? Veel leiders en organisatie-filosofen bogen zich over die vraag. Als organisatiebeeld komt heel vaak het netwerk naar voor. Waar de hiërarchische piramide nuttig was om, letterlijk, piramides te bouwen, is een genetwerkte organisatie geschikt voor deze verbonden en online tijden. De genetwerkte organisatie focust op medewerkers: organiseer het werk rond mensen in plaats van rond systemen en werk aan persoonlijke en professionele groei. Verregaande transparantie, zelfsturing en creativiteit komen ook vaak terug. Zonder te pretenderen volledig te zijn, hier alvast een rijtje van bekende en minder bekende nieuwe organisatievormen.

Semco Style

Ricardo Semler

Ricardo Semler is een van de bekendste pioniers op het vlak van nieuw organiseren. Hij ontwikkelde 30 jaar geleden al zijn managementmodel in zijn Semco. Hij organiseert het werk slim rond mensen in plaats van rond structuren en procedures. Het behandelt volwassen medewerkers als verantwoordelijke volwassenen. Lees verder 

Teal

Vul een subtitel in

Frederic Laloux

Teal, of evolutionair cyaan is het organisatiemodel dat Frederic Laloux beschrijft in zijn boek 'Reinventing Organizations' uit 2014. Teal organisaties worden gekenmerkt door drie grote doorbraken: zelfsturing, heelheid en het luisteren naar het evolutief doel

Holacracy

Vul een subtitel in

Brian Robertson

Hou je meer van een volledig pakket voor zelfsturing, inclusief een handleiding ? Dan is holacracy, ontwikkeld door Brian Robertson iets voor jou. Hij verving het traditionele management in zijn bedrijf door een peer to peer besturingssysteem, met cirkels en rollen. Dat zorgt voor meer transparantie, meer verantwoordelijkheid en een organisatie die flexibel kan reageren op veranderende omstandigheden.

Responsive Org

Vul een subtitel in

Deze wereldwijde open beweging probeert te herdefiniëren hoe organisaties werken in deze tijden van snel veranderende digitale en sociale technologieën. De Responsive org gemeenschap wil een gemeenschappelijke taal creëren en een internationale gemeenschap bouwen die de fundamentele verandering in hoe we werken en organiseren in de 21e eeuw wil promoten en mogelijk maken. De community is gebaseerd op een manifest dat 5 principes voor nieuwe organisaties geeft.